tisdag 6 januari 2015

Scones utan smör och mjölk


Scones är både lyx och räddaren i nöden när brödet är slut. 

Vi var aningen skeptiska till att göra scones utan mjölk (eller yoghurt) och smör. Men vi var tvugna att testa och det var tur det. För det blev väldigt gott och man smakade i princip ingen skillnad.

Om man inte ammar så kan man såklart ha riktigt smör på om man vill, annars kör man bara på hallonsylt, apelsinmarmelad eller vilken marmelad man nu är inne på.

Blir det några över så går de bra att frysa in och mikra vid behov.


Scones utan smör och mjölk 12-15 st
500 g vetemjöl+lite till utbakningen
knappt 1 tsk salt utan jod
5 tsk bakpulver
100 mjölkfritt margarin
1 msk ljus/vit sirap
1 dl havregrädde
1 dl iMat fraiche
1 dl vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.

2. Fördela margarinet (helst med ett vertyg) i mjölblandningen.

3. Tillsätt restan av ingredienserna och rör ihop till en deg.

4. Klappa ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Tryck ut rundlar med ett mått (eller ett vinglas).

5. Lägg på plåt och grädda i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna lite innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar